De Amerikaanse voertuigproducent Nikola heeft naar eigen zeggen de eerste vrachtauto onthuld die kan rijden op waterstof. De One, zoals de truck heet, kan op een volle tank tussen de dertien- en negentienhonderd kilometer rijden. Als alles volgens planning verloopt, gaat het voertuig in 2020 de weg op. Wie het voertuig alvast bestelt, krijgt gratis brandstof voor 1,6 miljoen kilometer.
Voor het trucksegment is diesel momenteel nog veruit dominant als brandstof. Vloeibaar aardgas (lng) wordt gezien als een kansrijke verduurzamer van het zware wegtransport, als vervanger van diesel. Voor de lange termijn geldt dat ook voor waterstof. Het aantal vrachtauto’s dat daarop kan rijden, is echter nog nihil. Nikola meldt echter een voertuig gereed te hebben dat volledig rijdt op de schone energiedrager.
Tankbeurt
De truck heeft een brandstofcel aan boord die de getankte waterstof omzet in elektriciteit. Een tankbeurt duurt ongeveer een kwartier, het voertuig beschikt over duizend paardenkracht, het rijdt volledig uitstootvrij en het heeft een batterij van 320 kWh aan boord. Deze batterij slaat de energie op en levert deze aan zes elektromotoren, die bij ieder wiel zijn geplaatst. Volledig geladen kan de vrachtauto in dertig seconden optrekken naar ongeveer honderd kilometer per uur. In het thuisland wordt de waterstof door Nikola zelf geproduceerd middels zonnepanelen. Waar de fabrikant de auto’s gaat produceren, maakt het bedrijf komend jaar bekend.
Als het aan bedrijven zoals de Nikola Motor Company ligt, is waterstof de brandstof voor de toekomst. De Nikola One-truck gaat bewijzen dat het kan.
Ook al proberen sommige grote truckproducenten als Scania en Mercedes-Benz hun trucks reeds op alternatieve brandstoffen te laten rijden, toch blijft het wegtransport verslingerd aan diesel. Daar zijn ook goede redenen voor. Dieselmotoren zijn sterk, betrouwbaar, en produceren tegenwoordig bijzonder schone uitlaatgassen. Bovendien is diesel wereldwijd overal te tanken.
Prestaties op waterstof zijn indrukwekkend
Uiteraard draagt deze techniek bij aan het bereik van de truck: ofwel, hoever de truck kan komen op één tank waterstof. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de tanks. De Nikola One kan 1200 tot 1900 kilometer rijden. Interessant zijn tevens de prestaties. Omdat het koppel van de elektromotor gelijk is bij ieder toerental, trekt de truck veel sneller op dan dieseltrucks en kan ie zijn snelheid op hellingen veel beter vasthouden.
Nikola One De Nikola One is voorzien van een HD-camera’s die de chauffeur een prachtig beeld geven van wat er zich rondom de truck afspeelt. De spiegels zitten er op, omdat dat een wettelijke verplichting is. In het midden van het chassis, onder de cabine, zit een groot accupakket.
Slim ontwerp
Daarnaast zitten er nog talloze andere slimmigheden op de Nikola One, waaronder een gigantisch touchscreen op het dashboard. Tevens is er een wifi-signaal en is er flink wat ruimte voor twee grote bedden, een grote koelkast, een magnetron, een kledingkast en andere zaken. Grappig is ook dat de deur naar achteren is verplaatst.
waterstof Nikola One
1 – Efficiënte ventilatoren houden de techniek koel. 2 – De vooras. 3 – De ‘Power Electronics Box’ die als het ware de elektrische energie beheert die de brandstofcel genereert. 4 – Het accupakket bestaande uit 32.000 lithium-ion-cellen. 5 – Koelsysteem en luchttanks. 6 – Brandstofcel. 7 – Waterstoftanks. 8 – Elektrische motor en tandwielenkast/versnellingsbak plus onafhankelijke wielophanging. 9 – De koppelschotel voor het aankoppelen van opleggers.
Waterstof nikola one interior dash
De werkplek voor de chauffeur laat niets te wensen over. Opvallend is het enorme touchscreen. Ook bijzonder: de portieren zitten achter de stoelen!
Waterstof als brandstof voor de toekomst
Onopgelost blijft echter de CO2-uitstoot. Bio-brandstoffen kunnen wel een vermindering van die uitstoot bewerkstelligen, maar dat gaat de Amerikaanse Nikola Motor Company niet ver genoeg. Nikola heeft daarom een radicaal nieuwe, waterstof aangedreven truck gepresenteerd die geen CO2-uitstoot: de Nikola One. Het bedrijf zegt hiermee het einde van het dieseltijdperk in te willen luiden.
Waterstof nicola one
De Nicola One waterstof-truck werd op 1 december 2016 in Salt Lake City, Utah, aan de wereld gepresenteerd.
Opvallend ontwerp
Onder het opvallende ontwerp van de Nikola One gaat nog veel opvallendere techniek schuil met onder meer een zeer sterke sterke elektromotor van 1000 pk, ruim twee keer zoveel als een gewone dieseltruck. De elektriciteit voor de elektromotor is voornamelijk afkomstig uit een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Daarbij komt slechts waterdamp vrij als uitlaatgas, een groot voordeel ten opzichte van de CO2-uitstoot van dieselmotoren. Volgens Nicola is de tijd nu rijp voor de overstap van fossiele brandstoffen naar een schoon alternatief. Bekijk de bijzondere video hieronder.
De elektromotor remt
Er zitten veel meer voordelen aan de techniek van de Nikola One. Als de chauffeur remt, schakelt de elektromotor om van motor naar generator die onmiddellijk de truck afremt. Daarmee reageert de truck sneller dan de pneumatische remmen. Ook al heeft de Nikola One die net als een dieseltruck ook; dat is namelijk een wettelijke verplichting. Maar belangrijker is dat de elektromotor tegelijk stroom opwekt tijdens het afremmen. Bij een gewone truck gaat alle bewegingsenergie als warmte via de remmen verloren.
Waterstof voor gehele levensduur
Bijzonder is tevens dit: de Nikola Motor Company biedt gratis waterstof aan voor de gehele levensduur van de truck – zeven jaar en/of een miljoen mijl (1,6 miljoen kilometer). Om dit te kunnen waarmaken heeft de Nikola Motor Company een aardgasbron aangekocht en een zonnepark gebouwd. Met de door de zon opgewekte elektriciteit, wordt de aardgas in waterstof. Van CO2-uitstoot is vrijwel geen sprake meer. Allemaal voordelen dus, en je vraagt je af waarom de Nikola Ones niet als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank vliegen. De officiële presentatie was echter zeer recentelijk pas, op 2 december. Daarmee is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of de truck een succes wordt. Bovendien is de Nikola Motor Company hard aan het werk om een netwerk van waterstof-vulstations op te zetten in Amerika. Want je moet natuurlijk wel overal kunnen tanken.
Echter…. de Nikola One is voor Noord-Amerika
Voor Europa is echter lengte van de trekker een probleem. Hier staat de wetgeving geen opleggers met een standaard lengte toe achter zulke lange trekkers, omdat daarmee de maximale trucklengte van 16,50 meter voor een trekker met oplegger overschreden wordt. Er komt overigens ook een versie met een dagcabine en een iets korter chassis: de Nikola Two. Die is eveneens voor de Noord-Amerikaanse markt. Maar het ontwerp als zodanig lijkt niet slecht. Bovendien zou de truck ook financieel aantrekkelijk zijn om te gebruiken. Belangrijk, want voor transportbedrijven telt iedere dollar, of iedere euro.
We zullen zien op welke termijn binnen ons DuurzaamCollectief de eerste waterstof-trucks actief gaan worden….