De prijs van Li-ion batterijen duikt waarschijnlijk nog voor 2020 onder de $ 200 per kilowattuur. En voor 2025 bedraagt dit minder dan $ 150 per kilowattuur. Hiermee wordt het omslagpunt bereikt waarbij elektrische auto’s even duur of zelfs goedkoper zijn dan benzine of diesel auto’s.

Dat schrijft Rabobank in z’n trendrapport Elektrische Auto: a convenienth truth. Het aandeel van de elektrische auto is nu nog marginaal: 100.000 stuks op een totaal van afgerond 8 miljoen auto’s in Nederland. Waarvan slechts 10.400 geheel elektrisch. De doelstellingen van 200.000 elektrische auto’s in 2020 en 1,5 miljoen in 2030 zijn dan ook best ambitieus te noemen, aldus de bank.

Tussenoplossing

“Zeker aangezien PHEV’s (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) slechts een tussenoplossing zullen blijken te zijn. Op termijn zijn deze auto’s qua techniek, pricing en fiscale behandeling niet meer interessant.”

Om de doelstellingen te bereiken zal al snel in het volgende decennium een kantelpunt moeten worden bereikt waarbij de volledig elektrische auto net zo duur, en vervolgens goedkoper zal moeten worden als een benzine of diesel auto, zo signaleert het rapport.

“Er moet passend fiscaal beleid komen evenals verdere aanscherping van de emissienormen. Technische problemen moeten worden geminimaliseerd, een dekkende laadinfrastructuur dient te worden opgezet en er zal een omslag in het denken en het gedrag van de consument moeten plaatsvinden”, valt in het rapport te lezen.

Batterij

De beperkingen van de elektrische auto moeten worden opgelost, met name rondom de batterij, stelt de Rabobank. “Ze zijn nog te duur, de capaciteit is te laag en het laden duurt te lang. Dit leidt bij de consument tot een zekere mate van range anxiety.”

Daarnaast is volgens het trendrapport de levensduur van de batterijen nog te laag, is het gewicht te hoog en zijn de prestaties veel minder bij lagere temperaturen.

300 kilometer

Om van de elektrische auto een succes te maken moeten deze beperkingen worden opgelost, en dit is exact wat er in de komende jaren lijkt te gaan gebeuren, meent het rapport.

“Barrières worden sneller geslecht dan een aantal jaren geleden voor mogelijk werd gehouden. Vanaf 2017 komen elektrische auto’s op de markt waarmee voor een betaalbare prijs een tenminste 300 kilometer op een volle batterij kan worden gemaakt.”

Laadinfrastructuur

Volgens het rapport is ook een goede laadinfrastructuur essentieel. Laden moet in de nabije omgeving (of thuis) kunnen, betaalbaar zijn en het liefst met een zo hoog mogelijke laadsnelheid. “Wie thuis kan laden zal dit over het algemeen ook thuis doen omdat het weliswaar langzaam verloopt, maar de prijs per kilowattuur erg laag is.”

Echter, voor de 60 procent van de consumenten die afhankelijk is van het laden in de openbare ruimte, is de verwachting dat op de korte en middellange termijn vooral zal worden geladen bij de openbare laadpalen in de straat/buurt.

Op de lange termijn, wanneer snelladen ook echt de mogelijkheid geeft om binnen een kwartier een lege batterij geheel vol te laden, zal deze groep meer gaan laden bij een snellaadstation.

Concurrent

In de transitie naar zero-emission vervoer is de waterstof auto met een brandstofcel een concurrent van de elektrische auto. De voordelen van deze auto zijn de hogere range en het korte tijdsbestek waarin kan worden bijgetankt. De grootste nadelen zijn de lagere efficiëntie, wanneer de waterstof wordt verkregen door middel van elektrolyse, het gebrek aan een tankinfrastructuur en de hoge prijs van de brandstofcellen.

 

(bron: Eelco Brandes, duurzaambedrijfsleven.nl)

Onze Partners